+90 (538) 048 04 48
16/05/2012Tarihinde kabul edilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanları Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Riskli Yapıların Yenilenmesi hedeflenerek Türkiye deki tüm şehirlerde kentsel dönüşüm başlatılmıştır .
Söz konusu kanun ile gayrimenkulünü yeniden inşa etmek isteyen kişilere faiz indirimi , kira yardımı ve harçlardan muafiyet gibi devlet destekleri sağlanmıştır. Böylece şehirlerde yıkılma yada ağır hasar alma riski taşıyan binaların yenilenmesi amaçlanmıştır.
Kentsel dönüşüm süreci apartman toplantısında alınan karar veya her hangi bir gayrimenkul sahibinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlara Riskli Yapı Raporu talebinde bulunması ile başlar ve rapor bedeli başvuru yapan tarafından ödenir.
Yapılan çalışma sonrasında yapının riskli çıkması halinde başvuru yapan kişi ve gayrimenkul sahiplerinin mağdur olmaması için kentsel dönüşüm konusunda hizmet veren kuruluşlardan danışmanlık hizmeti almaları tüm gayrimenkul sahiplerinin yararına olacağı gözlenmektedir. Apartman toplantısı ile başlayarak gayrimenkul sahiplerinin taşınmazın tahliye etmesi ile devam eden Apartman yönetimine ait sorumlulukların yerine getirilmesi Elektrik aboneliği ,Su aboneliği, Doğalgaz Aboneliği ,Jeotermal Aboneliğini sonlandırma ve kira yardımına kadar sürecek tüm aşamaları danışman kuruluş yüklenici ve gayrimenkul sahipleri ile iletişim halinde sürdürecektir.Apartman yönetimi ilerleyen süreçte Gayrimenkul sahiplerinin mağdur olması için öncelikle mutabakat sağlanması önerilmektedir.
6306 Kentsel dönüşüm kanunundaki güncellemeler kuruluşumuzca güncel olarak takip edilerek gayrimenkul sahipleri ile paylaşılmaktadır.
Gayrimenkul sahipleri kendi istekleri ile binalarının riskli yapı olup olmadığını dair bir inceleme sonucunda riskli yapı raporu verilen binalar için yıkım kararı çıkarılır.
Gayrimenkul sahiplerine e devlet üzerinde elektronik olarak , Muhtarlıklara , Riskli yapının kapısına Belediye tarafından yetkilendirilen kişilerce asılarak tebliğ edilir . Riskli Yapı Tespit Raporuna 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır . İtiraz edilmediği sürece Riskli yapının 90 gün içinde yıkılması gerekir . Bu süre içinde gayrimenkul sahipleri binayı yıktırmazsa Belediye tarafından yıktırılır Belediye yıktığı yapıların yıkım bedellerini yıkım maliyetinin %20 fazlası ile gayrimenkul sahiplerinden tahsil eder .
Riskli yapı olduğu belirlenen yıkılır ve aynı sahada yeniden inşa edilir.Yerinde dönüşüm olarak adlandırılan bu binalar yeni imar ve deprem mevzuatına göre inşa edilir.
Riskli bina doğal afet sonucunda yıkılma, ağır hasar alma ihtimali bulunan veya gayrimenkul sahiplerince risk taşıdığını düşündükleri bina için riskli yapı tespit raporu için yapılacak testlerin sonucunda Riskli Yapı Tespit Raporu alan yapılar için kullanılan bir tanımlamadır.
Kentsel Dönüşümün ilk adımı uzman bir ekibin Riskli Yapı Tespiti yapmasıdır.Binaların riskli yapı olarak kabul edilmesi için Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından incelenmiş olması gerekir.
Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp devlet desteği ile yeniden inşa edilmesi için Riskli Yapı Raporu bulunması gerekir.
Yıkım kararı alınan gayrimenkul malikleri 18 ay boyunca kira desteği alabilirler.
Kira yardımı miktarı ise il bazında belirlenmektedir. Kira desteği için gerekli belgeler yapının yıkılması sonrasında tarafımızca hazırlanmaktadır.
Copyright © Ege Kentsel 2023. Her hakkı saklıdır.